29 de gen. 2008

Ja tenim coalició!

Després d'estar massa dies sense saber com ens presentaríem a les pròximes eleccions generals, ja en tenim de coalició. Bloc-Iniciativa-Verds, una coalició, en paraules d'Enric Morera, amb vocació de perdurar en el temps i sumar. Hem sumat i volem, i necessitem, sumar més. Això ha de ser la conformació d'un tercer espai polític en este país. Oferir una alternativa política en clau pròpia que projecte una forma de ser i treballar moderna, i vinculada amb els valors del progressisme, l'ecologisme polític i el valencianisme.

Hem estat temps esperant com es resolia, si és que s'ha resolt finalment, la crisi d'IU i EU i això ha provocat tensions i decepcions en moltes persones vinculades o pròximes al projecte del Bloc. Això és indubtable. Tot i això no hem de perdre de vista que amb esta coalició que mamprenem en les eleccions generals, s'inicia la construcció real de la triangulització de la política valenciana dins d'un repte que ha de significar la conformació d'una alternativa política, útil, real i il·lusionadora front la inèrcia bipartidista del PP-PSOE.

Des del Bloc hem de ser capaços de liderar este procés i sumar generosament més veus del valencianisme, el progressisme i l'espai verd. Veus que vulguen dotar d'utilitat el seu compromís personal o col·lectiu, que hagen superat els dogmatismes i l'arcaisme de les maneres velles de fer política. El tercer espai cal construir-lo en base a un discurs amb vocació majoritària i de govern, que siga crític amb el binomi PP-PSOE i que accentue unes prioritats públiques que estan demanant els sectors més dinàmics de la nostra societat.

L'aposta per l'economia productiva, l'urbanisme de consens, la defensa de la millora de la societat del benestar, la recerca de la cohesió social i territorial, la demanda d'un tracte fiscal respectuós i equitatiu per part de l'Estat, la posada en valor d'una cultura pròpia, l'augment del sostre competencial i d'autogovern, i la millora de la qualitat de la democràcia, son algunes de les pedres angulars sobre les quals bastir un discurs coherent i didàctic que siga capaç d'estabilitzar-se com a plataforma política, fidelitzar suport ciutadà i influir decisivament sobre les polítiques públiques que afecten la ciutadania. Tot un discurs que per arribar clar a la ciutadania ha de transmetre que entenem la política des de l'ètica i l'honradesa, la intenció de buscar acords i consensos per arribar a acords majoritaris, la superació d'estridències incomprensibles i innecessàries i la creença que el vot és un contracte immaterial amb els representats que s'ha d'acomplir al màxim.

Anem a iniciar un camí amb estes eleccions generals, sense entrar a valorar ara els objectius a aconseguir en la pròxima contesa, que pot dur, si fem bé les coses, a presentar-nos el 2011 com a tercera força política del país sense contestació i única alternativa al bipartidisme dinàstic. Comencem a jugar les nostres cartes en unes eleccions ben complicades per nosaltres, on el bombardeig de les subhastes electorals de ZP i Rajoy ho invaix tot. Amb el ruido mediàtic i la confusió que encara crea la crisi d'EU. O l'operació de "Salvem a Zapatero" com argument per expulsar-nos de la campanya a tots els diferents. Un escenari difícil on, malgrat tot, tenim l'obligació, almanco, de fer-nos presents com al projecte que pot fer visible políticament este país a Madrid.

Ara pega les seues primeres passes la coalició Bloc-Iniciativa-Verds com a nucli primigeni d'un tercer espai polític amb capacitat de guanyar espais en estes eleccions generals i començar la cursa del 2011 per arribar capacitat de representar una alternativa útil per governar este país.

3 comentaris:

Sara ha dit...

Hola, Natxo!!!
A la coalició hi ha tres partits, i no tots pensen el mateix (o almenys és el que puc llegir a la premsa...). Crec que si, que ja hi ha prou de divisions, que cal sumar, però l'ordre dels factors es veu que altera el producte...Ja vorem que passa al final, perquè les declaracions de la Isaura no són massa tranquil·litzadores.
Un besot des de L'Horta!!!

Dídac ha dit...

Buenas Natxo,

Amb tota la tranquilitat del món et puc dir que la coalició és una suma plural de persones i forçes en un projecte comú. Tranquils també amb les declaracions d'Isaura que van dirigides a un electoral molt concret i, en tot cas, sempre s'ha referit a "negociar" l'entrada a un grup parlamentari plural amb dos forces polítiques més.... Però primer cal treballar per a traure l'escó.

Salutacions des de Culla!

Enric Balaguer ha dit...

Natxo!
trobe il·lusionant arribar a la coalició, el problema per a mi en aquestes eleccions és l'anomenat "vot útil" (així entre cometes). Jo la votaré, és clar, però no m'atrevisc a demanar a gent pròxima que ho faça. El pp espanta tant!
Però bé. Avant la coalició!
Enric