15 de febr. 2009

BLOC, L’ESPAI VALENCIÀ DE PROGRÉS

El BLOC camina cap el seu Vé Congrés, i per eixe motiu ha presentat les ponències, tant d’innovació organitzativa i estatuts com d’estratègia política, dirigides a marcar els debats precongressuals i congressuals. La ponència política del BLOC, ha estat redactada des de l’ambició, la innovació i la renovació què la nostra organització s’ha plantejat la fita congressual de finals de febrer. Volem fer d’este Congrés, i dels documents que s’aproven, una renovació del projecte fundacional del BLOC, enfortit com a plataforma unitària del valencianisme, i punt de trobada de totes aquelles persones que vulguen construir un Espai Valencià de Progrés.

Esta ponència fa una anàlisi responsable de la societat valenciana dels darrers trenta anys, perquè sense reconéixer el país real, sense assumir-lo en la seua complexitat, resulta impossible poder adreçar a la societat una proposta política amb garanties de recolzament ciutadà. Això però, no li lleva cap força a la decisió i voluntat crítica de promoure el canvi, la transformació i la modernització social que practiquem diàriament la gent del BLOC. Cal dir, però, que l’anàlisi realitzada supera els límits del territori valencià, es fa sobre la realitat i el temps que estem vivint, parlant llavors de la globalitat i de la crisi actual.

Allò que sura en la ponència com a elements centrals, és la convicció de construir i liderar un Espai Valencià de Progrés, allò que durant anys en el BLOC hem entés com el Tercer Espai. Un espai polític definit nítidament a través del valencianisme progressista, autònom a l’espai representat pel PP-PSOE, que tot i les seues diferències, representen un mateix model fracassat de país, en clau centralista, que no permet visualitzar políticament el nostre país i les necessitats ciutadanes que se’n deriven, ni a casa nostra, a Espanya o Europa.

Un espai polític que no entén d’equidistància, centrisme o rebaixa en els postulats; definit en l’autonomia; la pluralitat; i la clara aposta per ser decisius, per ser capaços de ser l’instrument polític d’eixe percentatge, -prop del 20%-, de ciutadans i ciutadanes que reiteradament han assenyalat la seua simpatia a confiar en una força política d’obediència valenciana i de caràcter progressista. Obrim el cercle dels destinataris del missatge del BLOC i superem el concepte d’identitat, massa rígid per a les societats complexes i avançades com la nostra, pel de la identificació.

La identificació en una proposta d’àmbit valencià que dóna rellevància a tots aquells valors que han conferit al valencianisme progressista la possibilitat de ser la tercera força política territorialment. Identificat amb tots els sectors socials i ciutadans que són conscients que cal un nou model de desenvolupament econòmic alternatiu a l’actual, basat en el desarrollismo i el regionalisme banal, que s’està demostrant insostenible mediambiental i socialment, caduc i amortitzat. Identificat amb totes aquelles persones, votants progressistes, afartats de confiar en aquells que continuen mirant-se el melic sense proposar mesures valentes a la crisi econòmica i ecològica que patim.

Sobretot l’Espai Valencià de Progrés busca la identificació amb aquelles persones que confiaren en el Compromís i volen polítiques pròpies acordades amb la tradició plural del progressisme modern europeu, o la identificació amb totes les sensibilitats del valencianisme en un projecte de superació de vells conflictes.

Es reivindica a la ponència la construcció d’un valencianisme de superació, atent a la realitat identitària dels valencians del segle XXI. Mira de sumar i s’allunya d’antagonismes estèrils i velles ferides que han coartat part de les potencialitats del valencianisme polític com a projecte decisiu en la societat valenciana. Sense renúncies i amb voluntat de renovar un missatge d’unitat i de confiança als valencians i valencianes que volen ser persones lliures, iguals i solidàries en el segle XXI.

L’estratègia política proposada reivindica l’impuls d’un projecte de modernització per a la societat valenciana, una idea ben present en la proposta fusteriana, un valencianisme del segle XXI, que no s’acaba amb el BLOC, però impossible de construir sense el lideratge del BLOC. Un projecte de País Valencià, de nació valenciana, homologat a les democràcies socialment més avançades, i que puga ser identificat com a propi per milers de valencianes i valencians que no han begut de les mateixes fonts identitàries i/o polítiques que han conformat el nacionalisme valencià, però que poden identificar-se amb l’Espai Valencià de Progrés.

Es reivindica la construcció d’un projecte polític que, junt a la defensa de la identitat nacional, sàpia conjugar-la amb discursos socialment progressistes, de tarannà modernitzador i democratitzador, fets des de la crítica propositiva i alternativa al que representen el PP i el PSOE. És, en definitiva, una proposta d’ample espectre, de suma, de pluralitat. Amb vocació majoritària i de govern, adreçat a totes aquelles persones i organitzacions que des dels àmbits del valencianisme i el progressisme confien en una resposta valenciana per a construir un país amb política, pensada en termes propis. Un país d’alta qualitat. Això és, i no una altra cosa, allò que hem volgut dir a través d’esta ponència. Ara, la paraula, la té la militància del BLOC.

(Article redactat pels membres de la ponència política i estratègica del BLOC, Albert Girona, Ignasi Bellido, Rafa Carbonell, Juli Just i Helena Malonda)