16 de jul. 2008

Balances fiscals, lengua común i... a por ellos

Ja s'han publicat les balances fiscals. Ja és oficial que valencians, madrilenys, catalans i illencs paguem bona cosa. Encara Madrid és la capital de l'Estat i allò recaptat ho compensa amb la capitalitat.

Els socialistes d'ací diuen que no passa res. Les declaracions d'Ángel Luna (portaveu del PSPV en les Corts), impagables. Que si paguen les persones i no els territoris, que si estes dades no han de fer-se servir en el futur debat sobre el finançament autonòmic... Seguint el guió, com no podia ser d'una altra manera en els socialistes regnícoles, de l'aparell politicomediàtic madrileny. Hui sonava allò de "Paguen més els més rics i menys els més pobres." Puix això és fals perquè els valencians, el conjunt de ciutadans del País Valencià, estem per baix de mitjana estatal de la renda per càpita. Estem sobre el 90%. Som pobres, i a més, paguem més. La solidaritat interterritorial és un negoci ruïnós, i injust, per als valencians.

En el PP valencià estan enfollits. Més victimisme al canto. Zapatero ens ataca de nou. Alguns haurem de recordar que si amb ZP la cosa no ens va massa bé, amb Aznar la cosa anava pitjor. El dèficit era major i l'actual sistema de finançament que consagra la desigualtat és collita del PP d'Aznar i Zaplana.

Malgrat tot, Morera continua predicant en el desert quan reclama en les Corts una Comissió que presente una proposta per un finançament més just per als valencians, a consensuar en el parlament. Però tot i la proposta de trellat feta pel BLOC, el PP i el PSPV no volen ni parlar-ne. Ells estan per al lio, no per a les solucions.

Mentrimentres tot això del diners ix a la llum pública, i tot i que resulta que els catalans no trenquen Espanya, sinó que la paguen, l'espanyolisme ens mostra la seua cara més dura. Dura de duresa, i de barra que tenen. El castellà està amenaçat de mort, hui replegaven signatures del Manifest per salvar la lengua común els de Rosa (Diez) de España,... a Elda i Villena!!!!. Ací 70.000 estudiants no poden completar els seus estudis en valencià i cap intelectualoide de manifest diu ni pruna. Per trobar dignitat en totes les latituds culturals, a més de la sensata reflexió de JJ Millas contra l'ús centrífug dels símbols espanyols, m'han recomanat diversos articles publicats al diari "Publico". Pel que fa a Telecinco boicot. Pel manifest i per l'abús de la tele de salsa rosa i empalagosa.

El nacionalisme espanyol ha carregat les piles amb els gols de Villa (encara farem nostre el Raul, Selección!!!), i s'ha dit: "Podemos... A por ellos!!!!" Si ahir fou la bandera, ho recordava Millas, hui és la llengua. El bipartidisme polític avança, Espanya està que se sale...(esportivament parlant), la brunete mediàtica avança ara amb un manifest enverinat que revestix amablement el desdeny i el poc afecte a la pluralitat cultural de l'Estat. Com bé escrivia un catedràtic de lingüística castellana, el manifest cau en eixa desigualtat constitucional que fa una llengua, la castellana, més espanyola que les altres. Un manifest que reclama els drets de les persones sobre els "inventats" drets col·lectius, per després demanar eixos mateixos drets col·lectius "inventats" per al castellà.

El nacionalisme espanyol es rearma. Si l'Espanya plural d'alguna època de ZP ja molestava, allò de la plurinacionalitat dóna alèrgia. En la frase més brillant de l'ex Molt Honorable Joan Lerma "En España hay más separadores que separatistas". L'embranzida espanyolista s'obri pas, i més encara ara que saben que "l'enemic" les paga la festa. Els nacionalistes (perifèrics) hauríem de respondre de forma impecablement democràtica, didàctica i coordinada.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Ignasi. El meu comentari no te res a vore amb aquesta entrada, pero veig al teu perfil que colabores en el llibre Lluis Fornés/Sifoner. Be, resulta que no hi ha manera de ferse amb el llibre i m'agradaria que em digueres on puc dirigirme o el que siga, m'interesa molt... gracies i salutacions.

Anònim ha dit...

Hola Miquel, pots dirigir-te directament al seu autor. lluisfornes@hotmail.com
M'agarre la llibertat de donar-te el seu mail. Espere a Lluís no l'importe.

Si no et fas amb ell, m'ho dius.

Anònim ha dit...

“Enemics”? “Perifèrics”? No sé a tu, però a mi, particularment, em fa una mica de llàstima veure que la societat espanyola és incapaç d’acceptar i integrar les pròpies diferències. Em fa l’efecte que s’està fomentant cada vegada més la màxima de “els ells i els nosaltres”, una absurditat que hauríem d’haver deixat més que superada després d’haver visctut el drama de la Guerra Civil. Però no! Nosaltres els espanyols (els que tenen ganes de ser-ho i els que no en tenim gens ni mica) erra que erra: entestats a enfrontar-nos pel que siga. En lloc de dedicar-nos a tirar endavant de la manera més digna i més respectuosa possible la història que ens ha tocat viure, ens dediquem a provocar conflictes.
A mi, que em pesen les etiquetes, la veritat és que no em fa cap gràcia que em diguen “perifèrica” (amb cometes o sense), jo el que vull és viure amb la normalitat social, econòmica i lingúística que per llei em correspon, igual que als… “Cèntrics”? “Centralistes”? “Egocèntrics”? La veritat és que mai no podré entendre com és possible que als espanyols se’ls òmpliga la boca dient que no són xenòfobs ni racistes quan, en molts casos, ni tan sols són capaços d’acceptar les simples diferències lingüístiques i culturals dins les fronteres que la història els ha regalat

Anònim ha dit...

Moltes gracies! ;)